Dnes je 16. srpen 2025, svátek má Jáchym
Úvod Aktuality Benefity semolinových těstovin Vytvořit článek
Benefity semolinových těstovin
Redakce GastroIN - 22. 01. 2025    0 Líbil se vám tento článek?

Jaké jsou výživové a zdravotní benefity semolinových těstovin? Co jsou to semolinové těstoviny, jak se odlišuje jejich proces výroby v porovnání s klasickými těstovinami. Jaké mají výsledné vlastnosti a jaký je jejich vliv na zdraví? Dle klinických studií má konzumace semolinových těstovin vliv i na cukrovku, nádorová onemocnění nebo srdečně-cévní onemocnění. Pomáhají také k udržení optimální váhy či při hubnutí.

V porovnání s klasickými těstovinami mají semolinové těstoviny tyto vlastnosti: pevnější strukturu, lepší schopnost držet tvar a jsou odolnější vůči rozvaření. Jsou tak vhodné pro vaření v omáčkách a pečení. Vysoký obsah bílkovin a lepku přispívá k jejich nutriční hodnotě. Klasické těstoviny jsou měkké a jemnější, mohou se snadněji rozvařit. Jsou tak vhodné pro přípravu různých pokrmů. Jejich nižší obsah bílkovin a lepku může ovlivnit jejich nutriční hodnotu. „Semolinové těstoviny mají oproti klasickým těstovinám vyšší obsah bílkovin a vlákniny a nižší glykemický index. Jsou tak výživnější alternativou, která může být prospěšná pro udržení stabilní hladiny cukru v krvi a delší pocit sytosti. Je však důležité brát v úvahu i přípravu a zda jsou těstoviny podávány s výživnými omáčkami a přísadami,“ vysvětluje RNDr. Pavel Suchánek, odborník na výživu a výzkumný pracovník IKEM.

Studie publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition ukázala, že konzumace potravin s nižším glykemickým indexem (jako semolinové těstoviny) může pomoci zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi u pacientů s diabetem typu 2. Semolinové těstoviny naznačily lepší odpověď na inzulín po jídle ve srovnání s těstovinami s vyšším GI. Výzkum z Journal of Nutrition naznačuje, že dietní vláknina, která je hojnější v semolinových těstovinách, může mít ochranný účinek proti nádorovým onemocněním, zejména rakovině tlustého střeva. Vláknina napomáhá regulaci střevní mikrobioty a zlepšuje zdraví střev, což může mít vliv na snížení rizika rakoviny.

Studie publikovaná v lékařském časopise Circulation prokázala, že strava bohatá na celozrnné výrobky, včetně těch vyrobených ze semoliny, může přispět ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Semolinové těstoviny navíc prokazují lepší profil mastných kyselin a mohou pomoci udržovat zdravou hladinu cholesterolu.

„Jíst kvalitně a nepřibírat na váze je možné i konzumací těstovin, ale semolinových. Semolinové těstoviny jsou nízkokalorické, když se uvaří správně dle doporučené doby vaření Al Dente. K tomu se doporučuje konzumovat semolinové těstoviny v přiměřeném množství, podle individuálních nutričních a energetických potřeb. A konečně, těstoviny jsou méně kalorické, pokud jsou doplněny zeleninou a nízkotučnými bílkovinami,” vysvětluje Ivana Zajícová, marketingová manažerka Panzani.

Ivana Zajícová, marketingová manažerka Panzani



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 15. 08. 2025
Jeden z největších kávových eventů v Česku letos přináší novinku pro profesionály – Professional Lounge. Hledáte nové technologie,...
Redakce GastroIN - 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...
Redakce GastroIN - 13. 08. 2025
V rámci celostátní soutěže Nejlepší biopotravina roku byl začátkem srpna v Národním vinařském centrum ve Valticích vyhlášený 24. r...
Reklama   •   Koupit reklamu