Dnes je 19. listopad 2025, svátek má Alžběta
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Sládci vaří populární Zelené pivo, které jako každoročně přivítá Velikonoce Vytvořit článek
Sládci vaří populární Zelené pivo, které jako každoročně přivítá Velikonoce
Redakce GastroIN - 14. 02. 2025    0 Líbil se vám tento článek?

Ve Starobrně začaly přípravy na letošní Velikonoce. Ve varně pivovaru se totiž vařilo Zelené pivo, které se pije na Zelený čtvrtek. Ten letos připadá na 17. dubna. Zelené půllitry budou tradičně vidět v celé České republice i na Slovensku. Celkem budou mít pivaři k dispozici dohromady 4 350 hektolitrů Zeleného piva.

Již dvě desetiletí se Zelené pivo bez přerušení vaří podle stále stejné receptury. „Vaření Zeleného piva je pro všechny v pivovaru takový malý svátek. I po těch letech nás to pořád baví, i když samotnému vaření předchází řada příprav. Musíme si například včas obstarat bylinky a uvařit výluh, který do piva patří. A když máme navařeno, začínáme se těšit na Velikonoce,“ řekla ředitelka pivovaru Starobrno Klára Konupčíková.

Nepostradatelnou součástí Zeleného piva je právě výluh, který se připravuje z několika druhů bylin přímo v pivovaru. Jeho receptura zůstává po celou stejná. „Bylinný výluh je velmi silný, proto ho musíme dávkovat velmi přesně, řádově ve výsledku potřebujeme litry výluhu. Vaříme ho v naší laboratoři a hlídáme dobu kontaktu bylin s vroucí vodou, abychom dosáhli požadované koncentrace a kvality. Jeho složení je výrobním tajemstvím a zůstane jím i do budoucna,“ uvedl vrchní sládek pivovaru Starobrno Jiří Brňovják.

Zelené pivo se vaří podle původní receptury z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu a jakostního žateckého chmele tradičním způsobem na dva rmuty. Uvedený slad se vyrábí výhradně pro Zelené pivo a jeho parametry se trochu liší od sladů používaných u ostatních starobrněnských piv. Spolu s chmelem se do mladinové pánve přidává výše uvedený bylinný výluh. Svou sílu speciální pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů, poté při teplotě kolem jednoho stupně Celsia dokvašuje, chuťově se zakulacuje a získává typický buket a říz. Nakonec se do piva přidává likér. Zelená barva piva je tudíž výsledkem kombinace několika faktorů – technologie, surovin, výluhu i likéru.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 3 hodinami
Aquapalace Hotel Prague je ideálním místem pro pořádání konferencí, teambuildingů a firemních incentivních akcí – a...
Redakce GastroIN - před 15 hodinami
Také letos přinášíme podzimní novinku, která vás zahřeje hned dvakrát – na jazyku i u srdce. Zakoupíte-li lahodné perníkové cappuc...
Redakce GastroIN - před 16 hodinami
Jedinečný GASTRO SWEET FEST, který se uskuteční v PVA EXPO PRAHA od 20. do 22. listopadu, přinese příležitost zajímavých ochutnáve...
Reklama   •   Koupit reklamu